Tüm İş İlanları, Hepsi Bir Arada

Biomedikal Mühendisin Renkli ve Zorlu Dünyası

Mühendisler, bilgisayar yongalarından gökdelenlere kadar çok sayıda ve karmaşık sistem üzerinde çalışırlar. Fakat biomedikal mühendisleri bunlardan daha da zorlu bir sistem olan insan vücudu üzerinde uzmanlaşmıştır.

Aynı zamanda biomühendislik olarak da bilinen biomedikal mühendislik alanı; biyoloji, mühendislik ve sağlık bilimlerinde birbiriyle kesişen konularla ilgilenenleri kendisine çeker. Duke University, Pratt School of Engineering’de biomedikal mühendislik profesörü olan Morton Friedman’a göre ortak payda biyoloji ve yaşayan sistemlerin tüm karmaşasına duyulan derin ilgidir. Bu alan, inanılmaz derece derin ve çetrefildir.

BİOMEDİKAL MÜHENDİSLİK TEMELLERİ

Biomedikal mühendisliği melez / hibrid bir konudur. Biyoloji ve sağlık problemlerini çözebilmek için kimya, elektrik ve mekanik mühendislikleri gibi başka mühendislik disiplinlerinin uzmanlıkları devreye girer. Bu uzmanlar artroskopik cerrahide, dializde, kalp pillerinde ve diğer cihazlar ile medikal tekniklerde rol alarak sağlık alanının ilerlemesine katkıda bulunurlar. Çalışma süreci genelde işbirliği gerektirir. Doktorlar, hemşireler, teknisyenler ve sağlık alanında rol alan diğer kişilerle takım halinde çalışırlar.

Friedman, “Aslında tam bu noktada sizi sağlık sorunlarıyla ilgilenmek motive ediyor. Çünkü insanlara gerçekten yardımcı olabilecek şeyler yapıyorsunuz” diyor.

US Bureau of Labor Statistics’e göre biomühendislerin yüzde 15.6’sı eczaneler ve ilaç üretimi için çalışıyorlar. Kalanı hastanelerde, devlet kurumlarında, araştırma organizasyonlarında ve üniversitelerde göre yapıyor.

EĞİTİM VE ÖĞRENİM

Diğer mühendislik dallarıyla karşılaştırıldığında, biomedikal mühendislik göreceli olarak akademide yeni bir alandır. Bugünün liderlerinin birçoğu bu alana başka mühendislik dallarındaki dereceleriyle girmişlerdir. Bugün bile, biomedikal mühendislikle ilgilenen öğrenciler başka bir mühendislik alanında lisans derecesi alıp sonra biomedikal mühendisliğine yüksek lisans veya doktora seviyesinde geçiş yapabilirler.

Lisans eğitimi veren biomedikal mühendislik programları okuldan okula değişebilir. Fakat genel olarak doğa bilimleri, medikal cihazlar ve psikoloji alanlarından dersler içerirler. Ayrıca öğrencilerin biokimya, bioelektrik, biomateryal, biomekanik gibi seçeneklerden birini seçmesini de isteyebilirler. Bu seçenekler, çalışma hayatında, biomedikal mühendislerin genelde uzmanlaşmak istedikleri konulardan oluşur.

Engineering Workforce Commission of the American Association of Engineering Societies’ten alınan bilgilere göre başka mühendislik dallarından işe alım düzenli olarak devam etse de, lisans dereceli biyomedikal mühendislere olan talep hızla artıyor. Biomedikal mühendislik, sadece ileri derecede güçlükleri ve girişimcilik potansiyeli olan bir yer olarak görülmekle kalmayıp, aynı zamanda başka kariyerler için de uygun bir eğitim ortamı olarak öne çıkıyor. Günümüzde biomedikal mühendislik diploması, tıp okullarına, danışmanlık hizmetlerine ve hatta hukuk okullarına giriş vizesi olarak da kullanılabiliyor.

OLASILIKLARI DÜŞÜNÜN

Friedman, “Biomedikal mühendisler, diğer mühendisler gibi iş yaptıkları halde, onların aksine, ortaya çıkan ürünü, biyolojik bir sistem üzerinde uygulamaya çalışırlar” diyor.

Örneğin, yapay organ araştırmaları, bir biomühendisin, mekanik mühendisliği, anatomi ve psikoloji disiplinlerinden bilgi edinmesini gerektirebilir. Hastanede çalışan mühendislerden biri, hastaların gözlemlenmesi için olan bilgisayar sistemleri üzerine yoğunlaşırken, bir diğeri vücuda yerleştirilen güçlü ve toksik olmayan biomateryaller üzerine devrimsel çalışmalar peşinde koşabilir. Kısacası biomedikal mühendislik, geleceğin heyecan verici mesleklerinden biri olmaya devam ediyor.