Tüm İş İlanları, Hepsi Bir Arada

Henüz Zirvedeyken Kendini Değerlendirmeye Hazır Ol!

Şirketler kendilerini daha iyi keşfetmek için her geçen gün daha fazla sayıda, yüksek potansiyelli ve yıldızı parlayacak olan üst düzey yöneticilere ihtiyaç duyuyor.

Working with Emotional Intelligence kitabının yazarı Daniel Goleman, kariyer başarısının yüzde 90’ı üzerinde etkili olduğunu iddia ettiği duygusal zekanın (EQ) 25 temel bileşenini tanımladı. Robert Cooper ve Ayman Sawaf ise birlikte yazdıkları Executive EQ’da bireysel başarı getiren 21 anahtar karakteristik özelliği açıkladılar. 360 derece yönetici değerlendirme olanağı sunan Profilor’ın üreticisi Personnel Decisions firması, bu değerlendirme aracını, üst düzey yöneticiler arasında başarıya koşan kişileri diğerlerinden ayıran dokuz temel özellikten yola çıkarak kurguladılar.

Bu üç farklı kaynağı birbirine bağlayan ortak özellik nedir? Yetkinlik açıklarınızı ve kör noktaları ortaya çıkaracak adımlar atmaya özendirmek; dolayısıyla bu eksiklikler hakkında bir şeyler yapmak için harekete geçmek…

AÇIK NOKTALARINIZ İÇİN VAKA İNCELEMESİ 

Şimdi inceleyeceğimiz kişi Ted, zeki ve tam bir şirket adamı. Aynı zamanda şirketin finanstan sorumlu en üst düzey yöneticisi (CFO). Ted işe alındığı zaman işlerin daha verimli yürütülmesi için çok fazla sayıda iyi fikir üretti. Eski bir donanma komutanı olarak, işe erken gelip, geç çıkıyor ve sürekli olarak bulduğu açıkları nasıl tıkayabileceğini düşünüyordu.

Ayrıca bu açıkları bulma konusunda da çok yetenekliydi. Tek sorun ise şirkete gelişinin üzerinden daha bir kaç ay geçmeden herkesi kırıp dökmesi ve bunu yapmaktan da adeta hoşlanıyormuş gibi gözüküyor olmasıydı. Çalışanlar şu cümleyi çok sık duyar oldular:  “Ben insanları yönlendirmek için buradayım. Benim için ne düşündüklerinin bir önemi yok”.

Keşke öyle olsaydı. Ted’in çalışanlara karşı husumeti, bir süre sonra ihtiyacı olan bilgilerin tamamını insanlardan alamamasına neden oldu. Önemli projelerde kimse onunla işbirliği yapmak veya birlikte çalışmak istemiyordu; organizasyondaki moral ve üretim düştü; yüksek potansiyelli bazı meslektaşları ise işyerinde karşılaştıkları bu tavır yüzünden kendileri hedef olmasalar bile ayrılmayı tercih ettiler.

Ogilvy and Mather CEO’su Shelley Lazarus’un gözlemlediği gibi, “Oyunun adı yetenektir. Onu elinizde tutmanın ya da büyütmenin yolunu bulamazsanız kaybedersiniz”. Sonuçta Ted bir yıl içinde tarihe karıştı ve başka bir savaş gemisini tamir etmek üzere ufukta kayboldu.

YUKARIDAKİ DENGE OYUNU

Organizasyon hayatının Ted’leri, 21. yüzyıl yöneticileri için duygusal zeka eğitimini, temel bir gereksinim haline getirmiştir. Ted’in sahip olduğu devasa boyutlardaki mesleki körlük hakkında hiçbir fikri yoktu – inanılmaz bencilliği, dinleme yeteneksizliği, başkalarının söylediklerini algılama eksikliği, duygularını gösterme yoksunluğu, vb.

Günümüzde üç önemli etmen –küreselleşme, iş sorunları olarak çeşitliliğin artması, hem iç, hem de dış müşterilerin memnuniyeti – birleşerek adeta yumurtaların üzerinde yürümeyi gerektiren hassas bir iş ortamı yarattı. Bu nedenle yöneticiler, bugün, meseleyi yanlış okuma olasılığı, iş açısından önemli birini gücendirme veya hayal kırıklığına uğratma endişesi nedeniyle kritik konulara müdahil olmaktan kaçınma durumundadır. Müşteriler ile çalışanların ihtiyaçları gibi konular söz konusu olduğunda, liderlerin aldığı kararların ve tercihlerin çok rahat eleştirilebildiği bir dünyada, Ted gibi düz kafalı yöneticiler ise işe büyük zararlar verebilir.

ZOR SORULARI SORUN

İçinizde ne kadar Ted taşıyor olabilirsiniz? Aşağıdaki iki soruyu sizin tarafınızda olan ve size karşı dürüst olabilecek birine sormaya cesaret edin:

  • Benim ne tür açıklarım ve eksiklerim olduğunu düşünüyorsun?
  • İnsanların bana gerçekte olan biten hakkında bir şey söylemesi ne kadar kolay oluyor?

Notlar alın ve duyduğunuz her şeye hemen tepki vermeyin. Bu çeşit bir bilgi reddedilemez biçimde kariyerinizi kurtaran değerli bir hediyedir. Fakat bu konuda gerçekleri ilk kez duymanız sizin için zor olabilir.  Hasar almış egonuzu iyileştirmeniz için birkaç güne gereksiniminiz olabilir. Notlarınızı tekrar okumak için kendinize en az bir hafta süre tanıyın ve bu bilginin sizin için ne anlama geldiğini düşünün. Bundan sonrası artık harekete geçme zamanıdır.

Hem EDS, hem de Perot Systems’de CEO’luk yapan Mort Meyerson kendi kariyer mücadeleleri hakkında şunu söylüyor: “Bir lider olarak ilk işim kendim hakkında yeni bir kavrayışa ulaşmaktı”.

Peki ya siz? Eğer organizasyonunuzda resmi bir 360 derece yönetim programı varsa şanslısınız. Böylece bu tarz bilgileri daha sistemli olarak edinebilir ve size özgü bir koçluk programıyla bu bilgiyi işinizde nasıl daha iyi bir şekilde kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer böyle bir program seçenekleriniz içinde yer almıyorsa, başka bir geri bildirim ve eğitim sistemi araştırın. İzleyebileceğiniz iki rotadan biri halkla ilişkiler departmanına – üst düzey yöneticilik seminerlerinin ve iyi şöhretli yönetici koçlarının listesi onlardadır-  başvurmak ve diğer yöneticilerle olan sohbetlerden faydalanmaktır

Zayıflıklarınızı öğrenmek elbette sinirinizi bozan bir deneyim olabilir; özellikle de yönetim yeteneklerinizin iyi işlediğini düşünüyorsanız… Fakat bir üst seviyeye çıkmayı hedeflediğinizde en yüksek seviye yöneticilik için zorunlu olan bütün yetenekleriniz üzerinde ayrıca çalışmanız gerekebilir. Kendinizi tanımak, hem yakın vadede, hem de kariyerinizin sonraki aşamalarında size çok yardımcı olacaktır.