Tüm İş İlanları, Hepsi Bir Arada

Teknik Servis Alanında Çalışanlara Özgeçmiş Hazırlama Önerileri

Teknik pozisyonlara başvuran kişilerin sayısı gün geçtikçe artması ve rekabetin inanılmaz boyutlara ulaşması nedeniyle, özgeçmişinizin diğer herkesten daha iyi olduğundan emin olmalısınız.

Teknik Geçmiş
Teknik pozisyonlarda etkili özgeçmişler adayın teknik becerilerini açık bir biçimde ortaya koyabilmeli, yani işe alım görevlisi bu bilgiyi edinmek için çaba harcamamalıdır. Bu yeteneklerinizi göstermenin en iyi yolu ise özgeçmişinize “teknik geçmiş” veya “teknik uzmanlıklar” bölümü eklemektir. Özgeçmişinizi alt başlıklara ayırarak işe alım görevlilerine büyük bir kolaylık sağlamış olursunuz. Bu alt kategoriler teknik sertifikalar, donanım, ofis verimliliği, programlama, yabancı diller, veri tabanı ve web sitesi uygulamaları ile işletim sistemleri şeklinde olabilir. Bir iş görüşmesi sırasında eksik cevaplar verme ihtimaliniz olan alanlarda ise her hangi bir başarı iddia etmemek sizin için daha iyidir.

Kariyer Geçmişi
Çoğu işe alım uzmanı, eleman tercihinde teknik yeteneklerden çok daha önemli başka noktalar olduğunu vurgular. İletişim kurabilmek, takım halinde çalışabilmek, firmanın amaçlarına ulaşmasını sağlayabilmek ve benzeri beceriler de bir adayın sahip olması gereken anahtar becerilerdir. Başka bir deyişle özgeçmişinizin bir kişiliğe ihtiyacı vardır. Okuyucu sadece teknik yeteneklerinizden değil, aynı zamanda firmaya uyum sağlayabilme potansiyelinizden de etkilenmelidir. Bu tip becerilerinizi “kariyer geçmişi” başlığı altında paylaşabilirsiniz.

Önemli Noktalara Odaklanmak
Teknik pozisyonların adayları genellikle özgeçmişlerinde ciddi hatalar yaparlar. Bu hataların en önemlileri ise özgeçmişi gereksiz yere uzatmak, her türlü ayrıntıya özgeçmişte yer vermek veya hiçbir şey içermeyen çok kısa bir özgeçmiş hazırlamaktır. Özgeçmişin uzunluğu makul olmalı, sahip olduğunuz becerilerin ve başarıların hepsini vurgulamalı ve gereksiz ayrıntılardan kaçınmalıdır.

Başka Neler Eklemeli?
Özgeçmişinizde şimdiye kadar çalıştığınız her pozisyonla ilgili sorumluluklarınızı anlatan kısa bir bilgi verebilirsiniz. Performansınızın çalıştığınız firmaya ne gibi getirileri olduğundan bahsedebilirsiniz. Geçmişteki çalışmalarınızın, verimlilik artışı, pazar payında büyüme, maddi tasarruf vb. gibi konulara nasıl yansıdığını ve ne  sonuç verdiğini gösterebilirsiniz. Ölçülebilir başarılar çok önemlidir; bu yüzden aslı astarı olmayan performanslarınızdan bahsetmeyin. En önemli teknik projeleriniz ve başarılarınız üzerine odaklanın. Ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Bu zorlukları yenmek için ne gibi önlemler aldınız?

Sözleşmeli olarak çalışmak amacıyla başvurduğunuz pozisyonlarda en iyi projeleriniz, çalıştığınız firmalar, sizi neden işi aldıkları, projelerinizin kapsamı, karşılaştığınız zorluklar ve çalıştığınız yerlere sağladığınız getiriler, gibi konuları özellikle vurgulamanız gerekmektedir.

Eğer bu sektörde yeniyseniz ve yeteri kadar deneyime sahip olmadığınız için endişeleriniz varsa, hayır kurumlarına, arkadaşlarınıza veya yerel işletmelere düşük maliyetli veya ücretsiz teknik servis yardımı yapmayı teklif edin. Bu sayede deneyim kazanabilir ve özgeçmişinizi zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca yükselmek adına katılabildiğiniz kadar çok eğitime katılın. Başlangıç seviyesindeki çalışanlar sektördeki potansiyellerine, öğrenme yeteneklerine ve motivasyonlarına odaklanmalıdır.

Anahtar Sözcükler
Özgeçmişinizi değerli kılan en iyi anahtar sözcükler, genellikle iş tecrübeniz ve hedefinizdir. Pazarda yaygın kullanılan spesifik programlar ve uygulamalar da özgeçmişlerde en sık geçen anahtar sözcüklerdir.

Sonuçta bütün bu anahtar sözcükler, teknik ağırlıklı bir geçmişin, özgeçmiş oluştururken ne kadar önemli olduğunu vurgular. Kendi sektörünüzdeki en iyi anahtar sözcüklere karar vermek istiyorsanız Monster’daki iş ilanlarını inceleyebilir ve bu sayede hangi becerilerin en sık kullanıldığını ve dolayısıyla arandığını görebilirsiniz.